Atestační příprava

Atestační příprava v České republice prochází v poslední době chaotickými změnami. Není přesně definován rozsah výuky reálně uskutečnitelný na určitém pracovišti, případně v rámci předatestační stáže není zajistěn časově omezený přesun na jiné, spolupracující pracoviště, kde se tato výuka, výkony apod. dá uskutečnit.

Podmínky atesační zkoušky začínaji být příliš závislé na prévě panujícím politickém směru a tím je vnesen další faktor nestability a nejistoty do již tak složitého a zčásti zastaralého systému.

Příprava na tzv. Facharztprüfung (atestaci) v Německu je jasně definována pro jednotlivé obory a je reálně uskutečnitelná. Po nástupu na kliniku, je začínajícímu lékaři učen trvalý partner (většinou jeden z Oberarztů), který na rozsah splněných úkonú a dosažených dovedností v průběhu celé připravy dohlíží. 1-2x za rok je povinný společný rozhovor, který je protokolován do oficiálních záznamú lékaře. Zde je projednáno, jak jsou dosahovány cíle stanovené pro tento rok (např. počet určitých operačních výkonů) a jsou stanoveny cíle nové. Do oficialniho formuláře je zaneseno i hodnocení.

V Německu není vyžadováno, ale ani prakticky umožněno "české" rotování po dalších oborech (interna, chirurgie, kmenové a nekmenové části atd.)

Příklad: Zvolený obor: Gynekologie.

Rotace se uskutečnuje jen formou: porodnice - onkologicka gynekologie - konzervativni gyn. - chemotherapeuticka stanice - reprodukcni centrum atd.

Ve větších klinikách je možné celou předatestační přípravu absolvovat v místě, v menších nemocnicích je nutné 1-2 změnit zaměstnavatele. Některé nemocnice mají mezi sebou tzv. výměnné smlouvy.

Ve většině nemocnic je standardem 100% proplácení školení, kongeresů apod., 7 dnů v roce, na tyto aktivity je jako minimum uktveno dokonce i v zakoně (pro všechny, tedy i nelékařské obory)